Zprávy z pastorační rady: 5. listopadu 2021

 
 
 

Římskokatolická farnost Velká Losenice

Římskokatolická farnost Havlíčkova Borová

ZPRÁVY

z pastorační a ekonomické rady

konané 5. listopadu 2021

ve farním pastoračním středisku

sv. Jakuba  Losík

10/21

244/996

 

Přítomni:

Farnost Velká Losenice: P.Daniel, M.Králíčková, M.Sobotka, J.Zach, F.Mach, Z.Nedělka, J.Uttendorfský, M.Danielová, P.Malý, M.Lánová, L.Špačková, Ing.V.Růžičková, R.Sobotková

Havlíčkova Borová: P.Blažek, J.Hájková, V.Štefa,

Omluveni: Ing.J.Pibil, M.Vytlačil, P.Stránský, Ing.J.Nevole

 

Obsah:

1. Poděkování

2. Setkání pastorační a ekonomické rady

3. Katechetické setkání – termín

4. Sbírka na plošné pojištění

5. Témata na nástěnky

6. Intence

7. Inventarizační komise

8. Žehnání adventních věnců

9. Tříkrálová sbírka

10. Setkání seniorek a seniorů

11. Katechetické setkání

12. Hodnocení ministrantů

13. Pastorační informace

14. Práce a opravy

15. Zprávy z biskupství

 

1. PODĚKOVÁNÍ

Pastorační a ekonomická rada vyjádřila poděkování všem, kteří organizovali a modlili se v jednotlivých obcích v říjnu modlitbu růžence, modlitbu živého růžence a Anděl Páně.

Děkujeme za organizaci a účast na slavnosti výročí posvěcení kaple ve Vepřové.

Dík také za zajištění občerstvení a brigády – posekání trávy a sundání lešení kolem fary.

Dík za liturgické služby – lektorům (a těm, kteří je oslovují pro tuto službu), žalmistům, ministrantům, varhaníkům, zvoníkům, za přípravu přímluv, nástěnkářům, za úklidy kostela, za květinovou výzdobu, za údržbu liturgických pláten.

Při sbírce na misie jsme vybrali ve Velké Losenici 4 384 a v Havlíčkově Borové

3 759 .

Pán Bůh zaplať všem dárcům! Dík za pravidelné schůzky ministrantů, modlitbu matek.

Poděkování Vám všem za Vaše modlitby a jakoukoliv dobrou činnost pro farnost.

 

2. SETKÁNÍ PASTORAČNÍ A EKONOMICKÉ RADY

Pátek 3. prosince 2021.

 

3.KATECHETICKÉ SETKÁNÍ

Čtvrtek - 25. 11. 2021 v 16.00 hod. v Losíku.

 

4. SBÍRKA NA PLOŠNÉ POJIŠTĚNÍ

28. listopadu 2021.

 

5. TÉMATA NA NÁSTĚNKY

Ježíše Krista Krále, advent, sv. Mikuláš.

 

6. INTENCE

Intence na příští rok budou přijímány od 1. neděle adventní (28. 11. 21) po bohoslužbách v sakristii. Prosím o formulování intencí v délce (do 1 krátké řádky), aby se vešly na ohlášky. Přede mší sv. je možné přinést doplněnou intenci na jakoukoliv délku. Děkuji. Počet intencí není omezen! Číst čtení a přinášet obětní dary je nabídka, ne nutnost.

Prosím, aby věřící reflektovali, že každou 2. neděli v měsíci je mše sv. v kostele v Sázavě, stejně tak i 4. čtvrtek v měsíci – na obé je možno dávat intenci do Sázavy.

Stejně tak i to, že mnohé pondělky je mše sv. ráno.


7. INVENTARIZAČNÍ KOMISE

Pastorační výbor se souhlasem pastorační a ekonomické rady farního svazu Velká Losenice jmenoval inventarizační komisi  ve složení: předseda – Jiří Zach, členové – František Mach, Zdeněk Nedělka, Marta Králíčková. Tato komise již pod vedením faráře a příslušných norem vydaných  Biskupstvím královéhradeckým provádí oceňovaní majetku Římskokatolických farností Velká Losenice a Havlíčkova Borová všech položek evidovaných v inventárním seznamu, který bude aktualizován k 31. 12. 2021.

 

8. ŽEHNÁNÍ ADVENTNÍCH VĚNCŮ

První neděli adventní mají farníci možnost přinést své rodinné adventní věnce. Adventní věnce budou žehnány po scénce dětí při nedělní bohoslužbě 28. 11. 21 v 8.00 a v 11.00 hod. ve Velké Losenici a v 9.30 hod. v Havlíčkově Borové.

Duchovní správce žádá, aby věnce zachovávaly základní symboliku včetně barev. (věnec převážně zelený, svíce fialové). Adventní věnec do presbytáře a Losíka zajistí pastorační asistentka Marta Králíčková.

 

9. TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA

Organizací tříkrálové sbírky 2022 v našich farnostech byla pověřena past. asistentka Marta Králíčková, která zkontaktuje pomocníky v jednotlivých obcích. V souvislosti s Tříkrálovou sbírkou budou osloveni loňští i další dětští herci pro hru Čtvrtý z mudrců, která bude hrána 9. ledna 2022 ve Velké Losenici. Zamýšleli jsme se i nad způsobem oslovení a pozvání okolních farností. Zajistí duch. správce s místopředsedou pastorační a ekonomické rady s pastorační asistentkou.

 

10. SETKÁNÍ SENIOREK A SENIORŮ

Pozvánka na přátel. setkávání seniorek a seniorů od středy 10. 11. 2021 ve 13.00 hod. v Losíku. Upřímně se těší paní Marta Nedělková s ostatními.

 

11. KATECHETICKÉ SETKÁNÍ

Ve středu 21. 10. 21 se v Losíku ve V. Losenici uskutečnilo další z pravidelných katechetických setkání. Duchovní správce přítomným poděkoval za jejich náročnou službu vašim dětem. Byla zkontrolována docházka přihlášených dětí. Probírala se organizace ministrantů pro dětské eucharistické oběti, hudební doprovod při těchto mších, vyzdvižení modliteb za naše zemřelé, význam odpustků, a běžné záležitosti týkající se výuky náboženství.

 

12. HODNOCENÍ MINISTRANTŮ

 

Hodnocení ministrantů ve Velké Losenici je za období 1.10.20211.11.2021

1. Tomáš Polreich

2. Filip Lacina

3. Jakub Lacina

4. Tomáš Sobotka

5. Filip Hošek

6. David Bratršovský

7. Miloslav Bratršovský

8. Vojtěch Pibil

9. Jakub Uttendorfský

10. Jiří Uttendorfský

11.  Marek Sobotka

12. Matěj Sobotka

13  Radim Sobotka

14. Kryštof Černý

15. Josef Dvořák

16. Jan Havlíček

17. Ondřej Hromek

18. Luboš Bratršovský

19. Vít Peksa

20. Adam Pibil

21. Jan Uttendorfský

22. Ondřej Dvořák

23. Ctibor Křepinský

24. Tomáš Novotný

25. Ondřej Novotný

 

Hodnoceno bylo 25 nejlepších.

 

Hodnocení ministrantů v Havlíčkově Borové za období 1.10.20211.11.2021

 

1. František Nevole

2. Matěj Bořil

3. Jáchym Dejmal

4. František  Bořil

5. Ondřej Dejmal

6. Vojtěch Štefa

7. Radoslav Tonar

8. Pavel Štefa

9. Jan Tonar

10. Vilém Nevole

11. Jaroslav Červenka

12. Pavel Janáček

13. Vít Janáček

14. Václav Štefa

15. Tomáš Cacek

16. Patrik Strašil

17. Jan Štefa

 

13. PASTORAČNÍ  FORMACE

Při pastorační formaci jsme se zabývali synodou v našich obcích farnosti. Zhodnotili jsme středeční setkání a vytvoření jednotlivých skupinek. Farní koordinátorka synody paní Radka Sobotková seznámila s dokumenty, které přišli z biskupství a snažili jsme se probrat 1. z témat, kterými se skupinky mají zabývat. Každý zájemce o aktivní účast na synodu ve farnosti ať, prosím, zkontaktuje některého člena pastorační rady nebo paní Radku Sobotkovou či duchovního správce. Děkujeme za Váš zájem o společnou cestu k Bohu ve farnosti. Pastorační rada byla pozvána na sobotní rekolekci.

Domlouvali jsme i zpěv na Vánoce s tím že Vis angeli budou mít i vánoční koncert.

 

14. PRÁCE A OPRAVY

V letošním roce byla stěžejní prací ve farnosti oprava střechy fary – výměna šindele. Hlavní úkol oslovování brigádníků si vzal na starost pan Jan Uttendorfský a práce nejvíce řídil pan Prokop Šenkýř. Nebyli oslovováni ti farníci, kteří pravidelně pracují v různých oblastech a pracích ve farnosti, proto nenajdete v seznamu jejich jména i když dělají mnohé pro farnost.

Brigád na střeše fary se podíleli: Prokop Šenkýř, Jan Uttendorfský nejst., Zdeněk Nedělka, Michal Sobotka, Ladislav Ondráček, Zdeněk Hošek, Martin Mach, Matěj Sobotka, Jan Uttendorfský (V.L.), Tomáš Havlíček, Josef Malý, Josef Dvořák, Vlastimil Dvořák, Václav Špinar, Honzík Havlíček, Petr Lán, Jiří Nedělka, Kamil Sobotka, Josef Wasserbauer, Josef Kamarád st., Jaroslav Pibil st., Vladimír Novotný, Pavel Dočekal, Jan Mach, Petr Nedělka, Jan Uttendorfský nejml., Jakub Uttendorfský, František Mach, Pavel Pospíchal st., Pavel Pospíchal ml., Oldřich Nechvíle, Jaroslav Pibil ml., Adam Pibil, Vítek Peksa, Tomáš Růžička, Martin Sysel, Petr Pospíchal, Alena Uttendorfská, Karel Pohanka, Jan Špaček, Marek Sobotka, Josef Kamarád ml., Radim Sobotka, Ludmila Špačková, Vojtěch Pibil, František Havlíček, Helena Rosecká, Josef Rosecký, Jaromír Jonáka, Marie Rezlerová, Dušan Ondráček, Michal Polreich.

Všem jmenovaným velký dík!

Děkujeme také panu Janu Karlovi ze Sázavy za naladění a drobné opravy varhan v Havlíčkově Borové, Velké Losenici a Sázavě.

 

15. ZPRÁVY Z BISKUPSTVÍ

- ustanovení nové Kněžské rady diecéze a Sboru poradců

- kněžský den v Hradci Králové dne 22. listopadu 2021

- kurz pro pomocníky při podávání sv. přijímání

- týden modliteb za mládež

- informace o poselství papeže Františka k 36.světovému dni mládeže

 

 

Marta Králíčková v.r.

sekretářka pastorační a ekonomické rady

 

Daniel Kolář v.r.

předseda pastorační a ekonomické rady